sport-aanbieding.nl
Helaas, we konden niks vinden met deze zoekopdracht...
Categorieen
Producten

Afvallen door eiwitshakes: helpen eiwitshakes met gewichtsverlies?

2022-10-26
1 minuten leestijd

Afvallen door eiwitshakes: helpen eiwitshakes met gewichtsverlies?

Het lijkt wel of elke keer dat je de tv aanzet of door je sociale media feed scrollt, iemand je een eiwitshake probeert te verkopen. Deze shakes worden vaak op de markt gebracht als wonderoplossingen voor gewichtsverlies, en beloven je te helpen om met minimale inspanning kilo's kwijt te raken. Maar helpen eiwitshakes echt bij het afvallen? Laten we de wetenschap achter eiwitshakes en gewichtsverlies eens nader bekijken om daar achter te komen.

Helpen Eiwitshakes bij het afvallen?

Eiwitshakes worden vaak geprezen als effectieve middelen om af te vallen, maar het bewijs voor deze beweringen is op zijn best schaars. Eén studie, in 2012 gepubliceerd in het Journal of the American College of Nutrition, vond dat deelnemers die voor het ontbijt een wei-eiwitshake dronken minder calorieën verbruikten bij de lunch dan degenen die geen shake dronken. Een andere studie, gepubliceerd in 2015 in Nutrition & Metabolism, vond echter geen verschil in gewichtsverlies tussen deelnemers die wei-eiwitshakes dronken en degenen die dat niet deden

Dus, wat betekent dit allemaal? Nou, het is mogelijk dat eiwitshakes sommige mensen kunnen helpen bij het afvallen, maar er is geen garantie dat ze voor iedereen werken. Als je erover denkt om eiwitshakes in je afslankplan op te nemen, spreek dan eerst met je arts of een geregistreerde diëtist om te zien of ze voor jou geschikt zijn.

Eiwitshakes en spieropbouw

Naast hun mogelijke rol bij gewichtsverlies worden eiwitshakes ook vaak aangeprezen als effectieve middelen voor spieropbouw. En er is enig bewijs om deze bewering te ondersteunen; één studie, gepubliceerd in 2017 in Frontiers in Physiology, vond dat wei-eiwit in verband werd gebracht met toegenomen spiermassa en kracht bij met weerstand getrainde mannen. Het is echter belangrijk op te merken dat deze studie een zeer hoge dosis wei-eiwit gebruikte (90 gram per dag), wat veel hoger is dan de meeste mensen zouden krijgen van het drinken van een commerciële eiwitshake. Dus hoewel eiwitshakes sommige mensen kunnen helpen spieren op te bouwen, is het onwaarschijnlijk dat ze veel effect hebben, tenzij je er buitengewoon veel van consumeert.

Over het geheel genomen suggereert het bewijs dat eiwitshakes geen wonderoplossingen zijn voor gewichtsverlies of spieropbouw. In feite zijn ze waarschijnlijk niet eens nodig als je een evenwichtig dieet eet met veel magere eiwitbronnen zoals kipfilet, tofu, peulvruchten en eieren. Maar als je probeert af te vallen of spieren op te bouwen en merkt dat eiwitshakes je helpen je doelen te bereiken, dan is er niets mis mee om ze met mate in je dieet op te nemen. Zorg er alleen voor dat je eerst met je arts of een geregistreerde diëtist spreekt om er zeker van te zijn dat ze goed voor je zijn.