sport-aanbieding.nl
Helaas, we konden niks vinden met deze zoekopdracht...
Categorieen
Producten

Crosstrainer onderhoud: Hoe onderhoud je een crosstrainer?

2022-10-26
2 minuten leestijd

Crosstrainer onderhoud: Hoe onderhoud je een crosstrainer?

Heb je een crosstrainer aangeschaft en wil je er zo lang mogelijk gebruik maken? Crosstrainers hebben over het algemeen een lange levensduur, zolang je op de juiste manier gebruik maakt van je crosstrainer en het apparaat ook op de juiste manier onderhoud. Hoe je dat doet, dat leggen we je uit.

Waarom je crosstrainer onderhouden?

Om te beginnen leggen we je uit waarom het belangrijk is om je crosstrainer te onderhouden. Het onderhouden is namelijk om meerdere redenen belangrijk;

Verlengen van de levensduur: door je crosstrainer goed te onderhouden, verleng je de levensduur van je crosstrainer. Omdat een crosstrainer uit vele onderdelen bestaat gaat het onderhoud verder dan alleen schoonmaken, zo dien je ook sommige onderdelen extra aandacht te geven. Verder in dit blog lees je hier meer over.

Optimale workouts: je zorgt er voor dat alle onderdelen optimaal werken wanneer je je crosstrainer goed onderhoudt. Dit komt je trainingen natuurlijk alleen maar ten goede en daardoor zorg je dat na enkele jaren nog kan trainen alsof je het apparaat nieuw gekocht hebt.

Minder geluid: Op het moment dat onderdelen minder goed presteren kan de crosstainer meer geluid gaan maken. Hier brengt de siliconenspray uitkomst voor. Op het moment dat je crosstrainer wel of meer geluid gaat maken, dan kun je het beste zo snel mogelijk onderzoeken wat je hieraan kunt doen om de levensduur zo lang mogelijk te houden. Over het algemeen is het advies is om elke 6 á 12 maanden onderhoud aan je crosstrainer uit te voeren.

Om je crosstrainer in goede conditie te houden kun je onderstaande tips opvolgen:

Behandel bewegende delen met siliconenspray: de bewegende onderdelen van een crosstrainer worden blootgesteld aan slijtage en daarom moet je regelmatig met siliconenspray in sprayen. Zo blijven de onderdelen soepel werken!

Houdt je crosstrainer schoon: Maak daarom alle onderdelen en kappen van de crosstrainer goed schoon. Zo voorkom je dat stof en dergelijke tussen de vitale onderdelen van de crosstrainer komen.

Maak je crosstrainer droog na het trainen: Maak je crosstrainer na elke training goed droog. Zweet kan zorgen voor roestvorming en corrosie.

Mijn crosstrainer maakt geluid: wat moet ik doen?

Op het moment dat je crosstrainer een vreemd of meer geluid begint te maken, dan kun je het beste uitzoeken waar dit vandaan komt, om zo de juiste oplossing vast te stellen. Je kunt de crosstrainer het beste verdelen in onderstaande segmenten:

De kans dat het uit de onderkant van de crosstrainer is groot aangezien hier de meeste bewegende en vitale delen van de crosstrainer zitten. Daarom is het in dat geval heel goed mogelijk dat de bewegende onderdelen niet meer soepel draaien. Dit merk je tijdens het trainen en hoor je ook aan het geluidsniveau.

Is dit get geval? Gebruik dan de siliconenspray!

Crosstrainer onderhouden: is dit altijd dé oplossing bij problemen?

Als je een probleem met je crosstrainer hebt, zou je eerst naar de oorzaak op zoek moeten gaan. Os de oorzaak terug te vinden in de bewegende onderdelen? Dan kun je dit met siliconenspray oplossen.

Maar, dat is helaas niet altijd de oplossing. Als bijvoorbeeld de aandrijfriem op knappen staat, heeft siliconenspray geen zin meer. In dit geval zul je de crosstainer moeten laten repareren door een specialist.