sport-aanbieding.nl
Helaas, we konden niks vinden met deze zoekopdracht...
Categorieen
Producten

Een fitness of halterbank goedkoop kopen: wat moet je weten?

2022-10-26
2 minuten leestijd
Fitness bank of halterbank

Wil je gaan beginnen met krachttraining thuis? Dan komt de halterbank al snel op je verlanglijstje. Let wel op, een halterbank is namelijk niet hetzelfde als een fitnessbank. Wat de verschillen zijn, waar je op moet letten en waar je de verschillende banken voor kunt gebruiken leggen we je uit in dit blog.

Verschil tussen halterbank en fitnessbank

Een halterbank is namelijk specifiek bedoeld om mee te bankrukken. Het hoofdeinde van een halterbank zit verbonden met twee haltersteunen waar je de na het bankrukken de halterstang kunt plaatsen. Dit geeft je zo de mogelijkheid om te kunnen trainen met zware gewichten. Een fitnessbank heeft deze haltersteunen niet en is in theorie niets meer dan een trainingsbank waarmee je in een goede positie je oefeningen kunt uitvoeren.

De verschillende typen halterbank

De halterbank is specifiek bedoeld om mee te kunnen bankdrukken. Tijdens deze veelgebruikte borstspieroefening lig je met je rug op de halterbank en hef je herhaaldelijk een halterstang boven je borst uit.

Multifunctionele halterbanken (meest geschikt voor thuis)

Een multifunctionele halterbank is erg geschikt voor thuis. Je kunt de multifunctionele halterbank in verschillende hoeken verstellen waardoor je zowel horizontale als decline en incline bankdruk sets kunt uitvoeren. De multifunctionele halterbanken hebben in de meeste gevallen ook haltersteunen die in hoogte verstelbaar zijn.

De vlakke halterbank

De vlakke halterbank is een robuuste halterbank waarbij de fitnessbank en haltersteun één geheel vormen. Vanwege het robuuste ontwerp van deze type halterbanken zijn ze erg goed geschikt om intensieve bench press sessies mee uit te voeren. Er bestaan type vaste halterbanken waarbij je in een schuine positie ligt. Dit zijn namelijk incline en decline halterbanken. Doorgaans hebben deze halterbanken een gunrack waarbij je de halterstang in dezelfde schuinte positie terug kunt plaatsen.

De verstelbare halterbank

Met een verstelbare halterbank ben je in staat om de rugleuning van de bank te verstellen Zo kun je met de verstelbare halterbank in een horizontale positie trainen, maar ook switchen naar diverse schuine posities. Het voordeel van de verstelbare fitness bank is dat je er veel meer oefeningen op uit kunt voeren dan alleen bankdrukken.

Verstelbare en vlakke fitnessbank

Bij de fitnessbanken is het onderscheid iets simpeler. Hier heb je de keuze tussen een vlakke fitnessbank of een verstelbare fitnessbank. Het verschil spreekt al voor zich, de ene kun je verstellen en zo in meerdere hoeken gebruiken. De vlakke fitnessbank is echter weer wat robuuster en kun je alleen in een vlakke positie gebruiken.

Prijs- kwaliteitsverhouding van halterbanken en fitnessbanken

De kwaliteit van een bank is naast de kwaliteit van het materiaal te kennen aan de stabiliteit en het belastbare gewicht. Het professionele segment banken is doorgaans te belasten met zo’n 600 kilo. En daarom zijn deze voor thuisgebruik niet zo snel interessant. Voor thuistrainen is een bank waarbij het belastbaar gewicht tot 200 kilo is veel gebruikelijker.

De multifunctionele banken hebben als voordeel dat ze veelzijdiger zijn en daarmee voor diverse trainingen gebruikt kunnen worden. Het nadeel van deze type banken is dat ze vaker wat minder stabiel zijn dan de vaste banken.

Meer lezen in onze blogs?

Relevante categorieën