sport-aanbieding.nl
Helaas, we konden niks vinden met deze zoekopdracht...
Categorieen
Producten

Houding verbeteren: Tips, oefeningen en hulpmiddelen voor een rechte rug

2022-10-26
4 minuten leestijd

Houding verbeteren: Tips, oefeningen en hulpmiddelen voor een rechte rug

Voor velen van ons is het urenlang voorovergebogen zitten achter een computer gewoon een feit. Maar al dat zitten kan leiden tot ernstige problemen met onze houding. Van chronische rugpijn tot hoofdpijn, er zijn een aantal gezondheidsproblemen die veroorzaakt of verergerd kunnen worden door een slechte houding. Daarom is het zo belangrijk om moeite te doen om je houding te verbeteren - en gelukkig zijn er een paar eenvoudige manieren om dat te doen. In deze blogpost delen we enkele tips, oefeningen en hulpmiddelen die je kunnen helpen wat langer te staan en je een stuk beter te voelen.

Wat zijn de gevolgen van een slechte houding?

De gevolgen van een slechte houding zijn uiteenlopend. Een slechte houding hoeft niet alleen tot fysieke problemen te leiden, zo kan een slechte houding ook leiden tot emotionele problemen zoals depressie of burn-out, het ontbreken van focus en overmatige stress. Ook het functioneren in de sociale omgeving kan worden beïnvloed door een slechte houding. Hierbij kan bijvoorbeeld sprake zijn van onvoldoende fundementele relaties of conflicten.

Het is belangrijk om erachter te komen wat de gevolgen zijn van een slechte houding en om die vervolgens aan te pakken. Hiervoor is het nodig om onder andere te kijken naar de oorzaak van de slechte houding en eventueel behandeling daarvan in aanmerking te nemen.

Meest voorkomende klachten van slechte lichaamshouding

Een slechte lichaamshouding kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. De meest voorkomende klachten zijn:

Pijn in de nek, rug en schouders: Een slechte houding leidt vaak tot pijn. Een tekstnek is een indicatie dat u uw hoofd en lichaam niet goed uitlijnt terwijl u aan een bureau zit of lange tijd andere apparaten gebruikt als gevolg van slungeligheid; het is belangrijk dat u niet alleen goede houdingsgewoonten aanlegt, maar er ook voor zorgt dat deze tijdens verschillende activiteiten, zoals slapen, behouden blijven!

Depressie en stress worden erger:Vooroverbuigen kan u gespannen en gestrest maken. Als we vooroverbuigen, wordt ons lichaam minder efficiënt in het uitvoeren van taken. We verminderen ook de hoeveelheid zuurstof die de cellen bereikt, wat van invloed is op de geestelijke gezondheid van het hele lichaam, zelfs als er geen direct verband is!

Pijn en een zwakke onderrug, heupen, knieën en enkels: Pijn en zwakte in de onderrug, heupen knieën enkels worden veroorzaakt door een slechte houding. Het extra gewicht veroorzaakt een onnatuurlijke houding waarmee uw lichaam zichzelf moet ondersteunen

Dit probleem kan ook verband houden met het dragen van verkeerd schoeisel, zoals schoenen zonder voldoende demping of orthopedische inlegzolen die de spieren rond de tenen irriteren en ook plantaire fasciitis (hielpijn), teenSpeciaal verslag: 9 Bewezen manieren om snel en veilig gewicht te verliezen.

Tips om je houding te verbeteren

1. Controleer je stoel

Als je de hele dag aan een bureau zit, zorg er dan voor dat je stoel op de juiste hoogte staat. Je voeten moeten plat op de grond staan en je dijen evenwijdig aan de vloer. Als je een computer gebruikt, zet het scherm dan zo neer dat het op ooghoogte is. Zo voorkom je dat je voorovergebogen zit als je werkt.

2. Doe wat rekoefeningen

Rekken is een geweldige manier om je houding te verbeteren. Er zijn veel rekoefeningen die je kunt doen, maar hier zijn er twee die bijzonder goed zijn voor het verbeteren van je houding.

Om je borst te strekken ga je met je armen achter je rug staan en vergrendel je vingers. Til dan je armen zo hoog mogelijk op terwijl je je schouders naar beneden houdt. Houd de strekking 30 seconden vast en laat dan los.

Om je rug te strekken ga je op de grond zitten met gebogen knieën en plaats je je handen op je voeten. Leun langzaam naar voren tot je een zachte rek in je rug voelt en houd dit 30 seconden vast. Laat los en herhaal 3 keer.

3. Gebruik houdingscorrigerende hulpmiddelen

Er zijn veel hulpmiddelen die kunnen helpen je houding te verbeteren, zoals houdingscorrectoren, beugels en ondersteunende schoenen. Houdingscorrectoren zijn apparaten die je om je borst of rug draagt, die je schouders naar achteren trekken en je helpen om de hele dag een goede houding aan te houden. Er zijn ook houdingsverbeterende beugels die je kunt dragen terwijl je slaapt om je spieren te trainen om 's nachts een goede uitlijning te handhaven. En tenslotte zijn er ondersteunende schoenen met steunzolen die kunnen helpen om je onderrug minder te belasten en je algehele houding te verbeteren.

Hulpmiddelen om de houding te verbeteren

Naast oefeningen zijn er ook een paar hulpmiddelen die je kunnen helpen je houding te verbeteren en pijn door een slechte houding te verminderen. Dit is bijvoorbeeld:


Een staand bureau:Met een staand bureau kun je staand werken in plaats van zittend, wat de pijn in de onderrug kan helpen verminderen en de algehele houding kan verbeteren


Een lendensteunkussen: Dit type kussen kun je achter de kleine van je rug plaatsen als je gaat zitten om te helpen de juiste uitlijning te handhaven en de belasting van de wervelkolom te verminderen.


Een houdingscorrector: Een houdingscorrector is een verstelbaar apparaat dat helpt de spieren in je schouders en bovenrug te hertrainen om de juiste uitlijning te handhaven. Het kan even wennen zijn, maar het dragen van een houdingscorrector gedurende slechts een uur of twee per dag kan een groot verschil maken in het verbeteren van de algehele houding

Oefeningen om je houding te verbeteren

Er zijn een aantal verschillende oefeningen die kunnen helpen je houding te verbeteren door de spieren in je rug en core te versterken. Hier zijn een paar van onze favorieten:

Dumbbell rows:

Deze oefening werkt zowel je rug als je biceps. Om dumbbell rows te doen, sta je met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en buig je naar voren bij je heupen tot je bovenlichaam bijna parallel is aan de vloer. Laat je armen recht naar beneden hangen vanaf je schouders - dit is je startpositie. Til vanaf daar de halter in je rechterhand op naar de zijkant van je borst terwijl je je elleboog dicht bij je lichaam houdt. Laat de halter terugzakken naar de beginpositie en herhaal aan de andere kant.

Supermans:

Dit is een geweldige oefening om de spieren in je onderrug aan te pakken. Om supermans te doen, ga je met je gezicht naar beneden op de vloer liggen met je armen recht voor je uitgestrekt en je benen recht achter je gestrekt. Knijp je schouderbladen samen en til zowel je armen als je benen van de vloer - houd twee seconden vast voordat je je weer laat zakken naar de beginpositie.

Planken:

Planken zijn een van de beste algemene oefeningen voor het versterken van je kernspieren, waaronder alle spieren in je buik en onderrug vallen. Om een plank te doen, ga je in push-up positie staan maar steun je op je onderarmen in plaats van op je handen - houd je lichaam in een rechte lijn van top tot teen. Houd deze positie 30 seconden of zo lang als je kunt vast voordat je je laat zakken om te rusten.